YATIRIM TEŞVİK BELGESİ DESTEK UNSURLARI

Ati Destek olarak tüm müşterilerimize hizmet vermekten memnuniyet duyuyoruz. Tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Yatırım Teşvik Belgesi ile Alınabilen Destekler ve Teşvikler (Destek Unsurları) Nelerdir?

  • KDV istisnası
  • Gümrük Vergisi Muafiyeti
  • Vergi İndirimi
  • Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği
  • Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği (6.bölge)
  • Yatırım Yeri Tahsisi
  • Faiz Desteği
  • Gelir Vergisi Stopajı Desteği (6.bölge)
  • KDV iadesi (Stratejik yatırımlar)

KDV İstisnası: Yatırım teşvik belgesi ile alımı yapılacak olan yerli veya ithal makine-teçhizat ve bina-inşaat giderlerinde faturalar KDV’siz kesilmekte ve KDV ödenmemektedir.

Gümrük Vergisi Muafiyeti: Yatırım teşvik belgesi ile yurtdışından ithal edilerek alınacak olan makine-teçhizatlarda gümrük vergisi ödenmemektedir.

Vergi İndirimi: Yatırım teşvik belgesi ile gelir vergisi veya kurumlar vergisi mükellefleri, belge kapsamında yatırım için uygun bulunan yatırıma katkı oranına ulaşıncaya kadar indirimli ödenmektedir.

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği: Yatırım teşvik belgesi ile sağlanan ilave olarak istihdam edilecek olan personelin sigorta priminin işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının devlet tarafından karşılanmasıdır.

Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği: Yatırım teşvik belgesi ile yapılan yatırımlarda ilave olarak istihdam edilecek olan personelin sigorta priminin işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanmasıdır. (Yalnızca 6.bölgede geçerlidir.)

Yatırım Yeri Tahsisi: Yatırım teşvik belgesi ile yapılacak yatırımda, maliye bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yatırım yeri tahsisi sağlanabilmektedir.

Faiz Desteği: Yatırım teşvik belgesi ile yapılacak yatırımlar için en az 1 yıl vadesi olan ve toplam sabit yatırım tutarının %70’ini geçmemek kaydıyla kredi faizi veya kar payı belirli oranda devlet tarafından karşılanmaktadır.

Gelir Vergisi Stopajı Desteği: Yatırım teşvik belgesi ile yapılacak yatırımlarda ilave istihdam için ödenmesi gereken gelir vergisi stopajını 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanmaktadır. (Yalnızca 6.bölgede geçerlidir.)

KDV İadesi: Sabit yatırım tutarı 500Milyon TL’yi geçtiğinde bina-inşaat için olan KDV iade edilmektedir. (Yalnızca stratejik yatırımlarda geçerlidir.)