Yatırım Teşvik Belgesi KDV İstisnası Kullanımı
Yatırım teşvik belgesi kullanıma açıldıktan sonra işletmenin bağlı bulunduğu vergi dairesinden Yatırım Teşvik Belgesi bilgileri ile KDV İstisna yazısı alınması gerekmektedir.
Belge kapsamında yapılacak tüm alımlara ait faturalar mutlaka KDV İstisna yazısı alındıktan sonra kesilmelidir.
Yatırım Teşvik Belgesi Mal ve Hizmet Alım Süreçleri
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yapılacak olan yatırımla ilgili mal ve hizmet alım süreçlerinde yani yatırımla ilgili giderlerin alımlarında, yerli ve ithal listede bulunan kalemlere ilişkin alımların faturası kesilmeden önce belgeyi yöneten yetkili kişi tarafından her fatura kesimi öncesinde sistem üzerinden barkod gönderilmelidir.
Alımı yapılacak olan mal ve hizmet için kesilen fatura gönderilen barkod ile birebir uyumlu olmalıdır. Makine – Teçhizat alımlarında %50 fiyat opsiyonu vardır. Fakat Gtip kodu, makine adı ve özelliği gibi diğer hususlar birebir barkod ile uyumlu olarak fatura edilmelidir.
Barkod ile faturası kesilecek olan malın uyumlu olmaması halinde belge üzerinde bahse konu mal revize edilmelidir.
Finansal Kiralama(Leasing), Devir, Satış, İhraç ve Kiralama İşlemleri
Finansal kiralama yoluyla alım yapılacak olması durumunda işletmenin finansal kiralama şirketi ile sözleşme imzalaması, alınacak malın doğru listede olduğu kontrol edilmesi, E-TUYS üzerinden finansal kiralama başvurusu yapılması gerekmektedir. Başvuru onayı geldikten sonra işlemler yetkililer tarafından yürütülmektedir.
Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında alınan makine-teçhizatlar alındığı tarihten itibaren 5 yıl süreyle satılamamaktadır.
Yalnızca bakanlığın uygun gördüğü koşullarda Devir, Satış, İhraç veya kiralama işlemi yapılabilmektedir.
Yatırım bütünlüğünün bozulmasına neden olacak durumlarda bakanlıktan onay verilmemektedir.