Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılan yatırımın tamamlanması veya belirlenen asgari yatırım tutarına ulaşılması sonucunda belge tamamlama vizesi başvurusu yapılabilmektedir. İstisna olarak komple yeni yatırım cinsinde ki yatırımlarda asgari yatırım tutarına ulaşılmasının yanı sıra faaliyete geçerek üretiminde başlamış olması gereklidir, aksi takdirde belge kapatılamaz.
Yatırım teşvik belgesinin asıl amacı makine-teçhizat üzerine kurulu olması sebebi ile bina-inşaata göre az sayıda makine-teçhizat alınması durumunda yani üretim alanı büyüklüğü ile makine-teçhizatın uyumlu olmaması durumunda belge kapatılamaz.
Tamamlama vizesi başvurusundan sonra bakanlık tarafından eksper görevlendirilerek yatırım somut olarak kontrol edilmektedir.
Yatırım teşvik belgesinin tamamlama vizesi yapılabilmesi için ayrıca tüm fatura, beyanname, YMM raporu, belge kapsamında alınan makinelerinde içeriğinde yer aldığı kapasite raporu ve sgk borcu yoktur yazısı gibi evrakların sisteme girilmesi gereklidir.
Ekspertiz Görevlendirmesi Nedir?
Bakanlık tarafından yatırımın kontrolü için bakanlık personelleri görevlendirilmektedir. Bu personeller yatırımcı ile irtibata geçerek ekspertiz planını yatırımcıya bildirmektedir. Ekspertiz kontrolü için gelen personelin ulaşım ve konaklama giderleri yatırımcı tarafından karşılanmak zorundadır.
Belge Kapatma İşlemleri
Yatırımın tamamlanması, tamamlama vizesi işlemlerinin yapılması ve eksper kontrolünden sonra ekspertizlerin oluşturduğu raporlar ile birlikte bakanlık kapatma işlemlerine başlamaktadır. Eksiklik görülmesi durumunda eksikliğin giderilmesi için yatırımcıya süre tanınmaktadır. Tamamlama vizesi işlemleri, ekspertiz işlemleri ve belge kapatma işlemleri bir bütündür. Bu işlemler cezalı duruma düşmemek, destekleri geri ödememek için uzman danışmanlar aracılığı ile yapılması tavsiye edilmektedir.
ATİTEŞVİK olarak uzman kadromuz ile yatırım teşvik belgesi ile ilgili tüm alanlarda yanınızda olmaya devam ediyoruz.